De wijnstreken van Duitsland
Onze wijnen komen uit verschillende wijnstreken van Duitsland!
Duitsland behoort tot de meest noordelijk gelegen wijnlanden. De belangrijkste Duitse wijngebieden, het zijn er dertien, liggen in het zuiden en het westen van Duitsland. De bijzonder bodemcondities en het relatief milde klimaat brengen een lange groeitijd met zich mee wat de wijnen subtiel en aromatisch maakt en niet te alcoholisch.
De Ahr
Met slechts 560 hectare wijngaarden is de Ahr een van de kleinste Duitse wijnbouwgebieden. Het gezegde “klein, maar krachtig” slaat hier de spijker op zijn kop. De kleine, soms wilde rivier, kronkelt door de smalle, steile en rotsachtige vallei totdat deze uiteindelijk in Remagen bij Sinzig in de Rijn stroomt.
Het rivierenlandschap kenmerkt zich door wijnbouw op de steile hellingen op het zuiden. De bodemstructuur hier bestaat uit Grauwacke , Blauschiefer, Lösslehm en Vulkangestein. De bodem en het constante, koele microklimaat van de Ahr maakt dat er een frisse, elegante, maar toch stevige en krachtige Pinot Noir groeit die nergens anders in Duitse teeltgebieden te vinden is.
De Moezel
De streek langs de Moezel geldt als oudste wijngebied van Duitsland. De rivieren Saar en Ruwer maken eveneens deel uit van de Moezelstreek.
De moezel meandert sterk en stroomt langs de leisteenhellingen van de Eifel en de Hunsrück. De hellingen waar de druivenranken staan liggen beschut door het diep ingesleten dal. De hellingen die gunstig op de zon liggen lenen zich uitstekend voor wijnbouw op deze hoogtegraad. Doordat het relatief koel is in de regio door de noordelijke ligging en de rivier leent de streek zich uitstekend voor langzaam rijpende druiven als de Riesling.
De Nahe
De Nahe kent al wijnbouw sinds 2000 jaar. Beschut tegen de koude wind uit het Noorden, daarvoor zorgt de Hunsrück, heersen hier milde temperaturen en veel zon. Een ideaal klimaat voor wijnbouw.
De Nahe staat vooral bekend om de grote variatie aan bodemsoorten. Dit brengt een grote verscheidenheid mee aan druivenrassen en wijnstijlen.
De Pfalz
De Pfalz het op één na grootste Duitse wijnbouwgebied met een teeltoppervlak van 228 km². Ongeveer 3.600 wijnbouwers cultiveren hier meer dan 100 miljoen wijnstokken en produceren jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen hectoliter wijn. Voornamelijk witte druiven (60%). De teelt van rode druivenrassen weer licht is afgenomen na een toename in de afgelopen decennia.
Met meer dan 1800 zonuren per jaar heeft de Pfalz een bijna mediterraan klimaat. De wijngaard liggen aan de lijzijde van het Haardtgebergte enigszins beschut in het Rijndal en worden daardoor grotendeels beschermd tegen koude winden en vorst. In de wintermaanden komt de gemiddelde temperatuur maar nauwelijks onder het vriespunt.
De bodem bestaan uit mengsels van zand, leem, mergel en klei in wisselende samenstellingen. In het zuiden zit de meest zware grond met veel klei. Naar het noorden toe wordt de grond steeds lichter en neemt de doorlaatbaarheid voor water toe zodat de wortels droger en sterker worden De wortels groeien dieper de grond in en absorberen zo meer mineralen. Dit verklaart waarom de zuidelijke wijnstokken hogere opbrengsten in volume hebben. De noordelijke wijnstokken – tussen Neustadt an der Weinstraße en Bad Dürkheim – leveren een hogere kwaliteit wijn.
Rheinhessen
Rheinhessen is het grootste wijngebied van Duitsland. Heuvels met druivenstokken zo ver als het oog reikt. Rheinhessen leent zich uitstekend voor wijnbouw. Beschut door de omliggende bergen, warme zomers en zachte winters. De afgelopen jaren komen er steeds meer nieuwe, vooral jonge wijnboeren. Zij weten de aandacht te trekken met klassewijnen. Niet alleen Riesling maar vooral veel Burgundersoorten (Pinots) doen van zich spreken.
Franken
Het land van de Bocksbeutel! Het Frankische wijngebied wordt omsloten door de Rhön in het noorden, het Steigerwald in het oosten, het Tauberdal in het zuiden en de Spessart in het westen. Wijngaarden zijn hier vooral te vinden in de door de Main gevormde driehoek, maar ook bij Aschaffenburg, Miltenberg en Marktheidenfeld. Een wijn uit Franken herken je op het eerste gezicht vanwege de karakteristieke Bocksbeutel. De vlakke buikfles is het symbool van de streek. Centrum van het gebied is de festivalstad Würzburg met zijn Residenz en middeleeuwse vesting Mariënberg. In weinig andere wijngebieden zijn de Middeleeuwen nog zo aanwezig als in Franken.
De bocksbeutel is een traditioneel gevormde wijnfles uit de wijnstreek Franken. De oorsprong van de naam is niet geheel zeker. Waarschijnlijk komt het door de vorm van de fles en de naams-gelijkenis met de balzak van een geit. “De buidel van de bok”. Andere verklaringen kunnen zijn afgeleid van buik/buideltas of is het de evolutie naar de veldfles. Sinds 1989 is de bocksbeutel in de Europese Unie een beschermde naam en mag slechts voor de Frankische wijn worden gebruikt. Uitgezonderd zijn: het gebied dat doorloopt tot de wijnstreken Württemberg, de wijngaarden van Baden met haar “Bocksbeutelortschaften”, evenals een Portugees wijnbouwgebied die bekend is van de “Mateus rosé”. (Bron: Wikipedia)
