Weingut Bürgerspital

(Regio Franken)

De geschiedenis van het Bürgerspital gaat terug tot 1316, toen de Würzburgse patriciër Johannes von Steren en zijn vrouw Mergardis hun bezit aan de stad schonken. Doelstelling: de opname van behoeftige mensen die verzorging nodig hebben in het Neues Spital. Vanaf de 16e eeuw draagt het de naam Bürgerspital zum Heiligen Geist. Door verdere schenkingen van andere rijke Würzburgse burgers groeit het hospitaal, met in 1334 voor het eerst wijngaarden ter financiering van het stift, en ter dekking van de eigen behoefte. In 1598 kregen de bewoners, mannen zowel als vrouwen, dagelijks een maat wijn, omgerekend 1,22 liter. Het Bürgerspital kon al snel uit eigen vermogen en opbrengsten uit land- en wijnbouw zijn liefdadige activiteiten financieren. De wijnbouw beleefde echter keer op keer crises. In 1726 zag men zich genoodzaakt om zich te beschermen tegen “kwaadwillig geknoei”, in dit geval wijnfraude. Daarom liet de raad van de stad “op genadige vorstelijke aanwijzing de Steinwijn in de kelder van het Bürgerspital vanaf het oogstjaar 1718 in Bocksbeutel met de inhoud van 1 maat bottelen en verzegelen met het stadswapen.” De maatregel had succes, want de prijs voor een foeder steeg weer van 100 tot 500 rijksdaalders. Tegelijkertijd was dit het begin van de Bürgerspitalwijnen in Bocksbeutel. Tegenwoordig is er een verzameling historische Bocksbeutelflessen te bewonderen, en bovendien de grootste vatenkelder van Duitsland met circa 200 waardevolle en deels versierde eiken vaten.

Meer over Bürgerspital
Wijnen van Bürgerspital
wijnboer burgerspital