Weingut Matthias Gaul (Regio Pfalz)

Matthias Gaul werkt volgens een Franse stijl en gebruikt om die reden Franse Bourgognevaten en Franse druivenklonen. Vandaar dat hij Pinot Noir op het etiket zet en niet Spätburgunder.

Matthias Gaul is gevestigd in de noordelijke Pfalz waar het klimaat iets koeler is, dan de zuidelijke Pfalz. De druiven rijpen langer en later op een steenachtige, onvruchtbare bodem met kalk. De wind uit het westen heeft vrij spel wat bijdraagt aan een koeler klimaat. De opbrengsten zijn laag. Op de top van de Asselheimer Berg steken de overblijfselen van een rotsachtig rif uit. Ze geven een glimp van de zee die het land in het tertiaire tijdperk overspoelde en zijn rotsachtige kalksteenafzettingen achterliet.

Matthias Gaul is de vierde generatie in het wijnbedrijf. Hij heeft een ondernemende geest en de moed om nieuwe dingen op te pakken. Hij heeft visie en plant wijnranken op 300 meter boven zeeniveau en doet dit in de stijl van de Bourgondische smalle beplanting. Deze gedurfde aanpak werd door het vaktijdschrift Vinum beloond, en kreeg Matthias de titel “King of Pinot”!

De bodem, het microklimaat van de locatie en het zorgvuldige handwerk bepalen de kwaliteit van de druiven. Elk wijngaardperceel wordt individueel bekeken en beheerd. Dit resulteert in verschillende wijnprofielen:
– basisweine (voor elke dag en maaltijd)
– ortsweine (geselecteerde druiven en veel karakter)
– lagenweine (bijzondere wijnen van één wijngaard, 100% handarbeid)
– terroirweine (spannende en verrassende wijnen waarvan de druiven afkomstig zijn van de beste stukjes van de wijngaarden)